Zamieszczone przez Purchawa
Parująca przednia szyba
Zwiń
X
-
Parująca przednia szyba
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.SparkTagi: Brak
-
-
Parująca przednia szyba
Zna może ktoś z klubowiczów jakiś porządny specyfik zapobiegający parowaniu przedniej szyby? Nie chce kupować pierwszego lepszego poleconego na stacji benzynowej - a zaczyna mnie to parowanie już wnerwiać. Nawiew z włączoną klimą owszem pomaga, ale klima w Climatronicu nie zawsze się załącza (nieskie temperatury).Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
czarna AR 156 1.8 T.Spark
-
-
Wymień filtr kabiny, problem parujących szyb zniknie jak ręką odjął kZapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
Filtr pyłkowy kabiny - musze to sprawdzić. Pamiętam że zaraz po wymianie filtra dałem ognia dmuchawą i coś nagle zaczęło tam jakby "trzepotać". Po kilku minutach przestało - może coś tam jednak nie bangla.
Ale,... czy nikt z klubowiczów nie używał takich antifog prepratów? Pamiętam że mama kiedys pociągnęła czyms takim lustro w łazience i przez jakiś czas lustro wogóle nie parowało.Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MartinezFiltr pyłkowy kabiny - musze to sprawdzić. Pamiętam że zaraz po wymianie filtra dałem ognia dmuchawą i coś nagle zaczęło tam jakby "trzepotać". Po kilku minutach przestało - może coś tam jednak nie bangla.
Ale,... czy nikt z klubowiczów nie używał takich antifog prepratów? Pamiętam że mama kiedys pociągnęła czyms takim lustro w łazience i przez jakiś czas lustro wogóle nie parowało.
Zapewne można byłoby to jakoś zmyć, ale mi się nie udało. Ale może dlatego, że nie walczyłem zbyt mocno!Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
W sklepach z chemią domową znajdziesz napewno kilka "specyfików" z napisem -antypara-(clin ,czy cif) , na stacjach benzynowych jedynie przepłacisz. Jednakże wszystkie te środki ,nie będą skutecznie działały gdy masz zatłuszczone szyby .Nie wiem czego uzywaja fachmani od foli przyciemniających szyby (może warto by się dowiedzieć) , ale nasze babcie ,kiedy nie było jeszcze tych wszystkich super płynów do mycia szyb , używały letniej wody z octem .Po takim potraktowaniu szyby ,"ona " aż "piszczy" gdy ją wycierasz do sucha. Sposób trochę kłopotliwy w stosowaniu , i waniajet konserwowym ogórem . :szeroki_usmiech .
Kiedyś używałem środek Amwaya w spra-y z dodatkiem amoniaku (to dopiero śmierdziało) , ale był bardzo dobry .Nie wiem czy można dostać jeszcze ten wynalzek .
Jeżeli szyby dość mocno Ci zaparowują ,to coś musi być nie tak z wentylacją ,albo do kabiny niechcący dostaje się woda .
Komentarz
-
-
zobacz jeszcze czy masz brudna szybe od wewnatrz, jesli tak to paruje zawsze duzo bardziej niz czysta.
zwlaszcza jak ktos pali w samochodzie to jest niezly syf, jak nie to po dluzszym czasie tez warto umyc.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Wrócę do tematu...
...No właśnie wczoraj zauważyłem, że te szyby jednak parują (temperatura poniżej 3 stopni Celsjusza). Przednia i boczne. Nie dramatycznie, ale obrzeża zdecydowanie tak. Pomaga w zasadzie jedynie włączenie tego patentu z osuszaniem/odmrażaniem przedniej szyby... Chyba to się bierze z tego, że kompresor klimy się nie włącza, bo temperatura jest za niska, podczas gdy przy włączeniu nawiewów na szybę kompresor jest włączany. Może jeszcze pomoże taki patent, jak działał w essim. Tam też nie można było włączyć klimy poniżej 4 stopni, ale po włączeniu obiegu zamkniętego dawało się... Muszę to wypróbować tutaj... Ale jedno jest pewne, REWELACYJNE jest to odmrażanie szyb. Sąsiad przyszedł dzisiaj wcześniej ode mnie i pracowicie skrobał szybki (zamarznięte jak wszyscy diabli, to przez tę mgłę). Wsiadłem i po 2 minutach (!) od włączenia silnika szyby boczne i przednią (niemal całą) mogłem już przetrzeć bez problemu ręcznie wycieraczką (pozostałość po essim, przydaje się do przecierania szyb)... Rewelacja! Żadnego skrobania... Odjeżdżałem, a sąsiad jeszcze skrobałSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Hmmm...
Zamieszczone przez szkodatak czy inaczej przy zalaczonej klimie powinien dzialac osuszacz powietrza, a moze sie myle? :roll:Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
No właśnie rzecz w tym...
Zamieszczone przez MaicroftJa to zauwazylem, ze owszem suszy szybe, ale dopiero jak auto kilka minut pochodzi i jak juz sie troche rozpedzi i jakis przekaznik tyknie, potem juz caly czasSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
tak czy inaczej przy zalaczonej klimie powinien dzialac osuszacz powietrza, a moze sie myle?
o ile się nie mylę, to zjawisko osuszania jest związane ze schładzaniem powietrza przez klimatyzację (jeżeli pracuje sprężarka klimatyzacji, schładza powietrze tłoczone do wnętrza, powodując jednocześnie jego osuszanie - wilgoć z powietrza skrapla się pod samochodem). z tego co mi dodatkowo wiadomo, sprężarka nie włączy się, gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. 5 st. więc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)Pzdr z Poznania
Komentarz
-
-
Re: No właśnie rzecz w tym...
Zamieszczone przez mariobrosZamieszczone przez MaicroftJa to zauwazylem, ze owszem suszy szybe, ale dopiero jak auto kilka minut pochodzi i jak juz sie troche rozpedzi i jakis przekaznik tyknie, potem juz caly czas
kiedys jechalem trase w nocy, miejscami byla mgielka, ale nie wszedzie, wilgotno, szyby parowaly mi jak jasna cholera, jak nigdy - dmuchawa na maksa, niewiele to dawalo, ale troche tak, uchylanie szyb, grzanie, chlodzenie, z klima, bez klimy, na szybe, nie na szybe, szlag mnie trafial.
w koncu przypadkowo tracilem reka dzwigienke wycieraczek i... jak reka odjal - mgielka osadzala sie na zewnatrz :szeroki_usmiech
ale co sie nameczylem przez 40 km to mojesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Re: No właśnie rzecz w tym...
Zamieszczone przez szkodato tylko taka mala dygresja:
kiedys jechalem trase w nocy, miejscami byla mgielka, ale nie wszedzie, wilgotno, szyby parowaly mi jak jasna cholera, jak nigdy - dmuchawa na maksa, niewiele to dawalo, ale troche tak, uchylanie szyb, grzanie, chlodzenie, z klima, bez klimy, na szybe, nie na szybe, szlag mnie trafial.
w koncu przypadkowo tracilem reka dzwigienke wycieraczek i... jak reka odjal - mgielka osadzala sie na zewnatrz :szeroki_usmiech
ale co sie nameczylem przez 40 km to mojeSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mitmarwięc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)
Latem założyłem sobie filtr kabinowy węglowy i dziś go wymieiłem na zwykły, bo strasznie parowała mi przednia szyba po włączeniu nawiewu. Po wyciągnięciu węglowego czuć było, że pochłonął on dużą ilość wilgoci. Tak więc filtry węglowe są fajne ... ale tylko na lato k
[ Dodano: Czw 10 Lis, 05 19:07 ]
Zamieszczone przez szkodaw koncu przypadkowo tracilem reka dzwigienke wycieraczek i... jak reka odjal - mgielka osadzala sie na zewnatrz :szeroki_usmiech
ale co sie nameczylem przez 40 km to mojeJarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mitmarz tego co mi dodatkowo wiadomo, sprężarka nie włączy się, gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. 5 st. więc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Jest
Octavia 2, rok produkcji 2010
Komentarz
-
-
Ja używam kupiony na Shelu środek przeciwko parowaniu szyb (AntiFog czy coś takiego) i jest rewelacyjnie - kosztował 6zł. Teraz można chuchać na szybę a ona nie zaparowywuje . Ważne jest to aby przed użyciem tego preparatu dokładnie umyć szybę (płynem do mycie naczyń) żeby ją dokładnie odtłuścić.
PozdrO1 - AGR była
jest O2FL i Honda Jazz 1.4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octavianusJa używam kupiony na Shelu środek przeciwko parowaniu szyb (AntiFog czy coś takiego) i jest rewelacyjnie - kosztował 6zł. Teraz można chuchać na szybę a ona nie zaparowywuje . Ważne jest to aby przed użyciem tego preparatu dokładnie umyć szybę (płynem do mycie naczyń) żeby ją dokładnie odtłuścić.
Pozdr
Jeżeli jest OK to lece na Shella.Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
Komentarz
-
-
Mam butelke przed sobą
Opis na butli:
Anti Fog
Środek Antyroszeniowy
(z logiem Shela)
Używam już jakieś 4 lata, ale wcześniej miałem ten specyfik firmy Organika - nie polecam - szyby niby nie parowały ,ale były jakby tłuste (powstawały refleksy świetlne).
Skutek uboczny to dosyć intensywny zapach gdy się pryska szybę - trzeba przewietrzyć auto i z głowy
Naprawdę polecamO1 - AGR była
jest O2FL i Honda Jazz 1.4
Komentarz
-
Komentarz